Стипендии

Програмата за стипендии на германското стопанство за 2018 година

Одборот на германското стопанство за источните земји и Делегацијата на германското стопанство во Македонија ја спроведуваат програмата за стипендии на Германското стопанство за 2018 година. Целта на оваа програма е да обезбеди практична работа за квалификувани кандидати од Македонија во најуспешните германски компании, во период од 3 до 6 месеци. Оваа програма е поддржана од Владата на Република Германија, која воедно ги покрива и трошоците за спроведување на истата. Праксата во компаниите започнува на 01 јули 2019!

Рокот на пријавување е заклучно до 13. ноември 2018 година на следната интернет страница.

Стипендии

Стипендии за втор циклус студии од АД ОКТА

Стипендии за втор циклус студии од АД ОКТА

- Оглас

- Пријава

Стипендии

ОКТА и Хеленик Петролеум Групација доделуваат стипендии за академската 2018/19 година (продолжено до 30.6)

ОКТА и Хеленик Петролеум Групацијата, и оваа година, доделува стипендии на двајца студенти од Македонија, на два факултети во Грција:

1. Технички универзитет на Крит, Факултет за инженерство на минерални ресурси - Програма за постдипломски студии по нафтено инженерство (на следниов линк може да најдете повеќе информации во врска со студиите http://www.peteng-master.tuc.gr/index.php?id=3807)

2.  Универзитетот во Пиреја, Оддел за интернационални и европски студии, Програма за постдипломски студии по енергија: стратегија, право и економија (на следниов линк може да најдете повеќе информации во врска со студиите https://www.des.unipi.gr/en/postgraduate/msc-energy )

Во моментов е активен само огласот за Крит.

Рокот на пријавување е до 30.06.2018 г. и тоа директно на факултетите (архивата на факултетот). 

Со стипендијата ќе биде покриена вредноста на целата школарина, како и трошоците за живот во висина од вкупно 1.000 евра месечно.

Финалната селекција на кандидатите изборот го прави самиот факултет во Грција.

 

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ СТИПЕНДИЈА ЗА АКАДЕМСКИ СТУДИИ ОД ВТОР ЦИКЛУС ВО ГРЦИЈА ЗА АКАДЕМСКАТА 2018/2019 ГОДИНА

Стипендии

Стипендии Халид Тавил - Рок март, 2018

Фондацијата Леорон објавува КОНКУРС за доделување Стипендии - Халид Тавил, на студенти од социјални категории, кои веќе се запишани или сакаат да се запишат на додипломски студии.

Студентите кои сакаат да се пријават на конкурсот, треба да испратат пополнет ФОРМУЛАР (во прилог) и мотивационо писмо на khalid.scholarship@leoron.com, заклучно со 25.03.2018.

Во ОГЛАСОТ, во прилог, може да добиете повеќе информации.

За било какви дополнителни прашања, обратете се на:

nena.dimovska@leoron.com

khalid.scholarship@leoron.com

02-3298-411, локал 6240

Прилози;

Оглас - Македонски

Постер - Халид Тавил Стипендии - МК

Формулар за апликација - МК

Oglas - ALBANIAN

Poster - Halid Tavil - ALB

Formular za aplikacija - ALB

 

Стипендии

Eötvös Loránd University (ELTE), Budapest, Hungary Stipendium Hungaricum scholarship

It is our pleasure to draw your attention to the Stipendium Hungaricum scholarship program founded by the Hungarian government that is available for international students from your country and to the degree programs offered to international students at Eötvös Loránd University (ELTE) in Budapest, Hungary. 
 

The Stipendium Hungaricum Program aims to promote cultural understanding, economic and cultural relations between Hungary and other countries.

The program offers:

  • Exemption from the payment of tuition fee
  • Monthly stipend (for 12 months a year, until the completion of studies)
    • for BA/BSc, MA/MSc and one-tier master level programs: cca EUR 130 monthly
    • for doctoral programs: cca EUR 450 monthly for the first phase of education (4 semesters) and cca EUR 580 monthly for the second phase (4 semesters)
  • Free dormitory place or additional contribution to accommodation costs: cca EUR 130 monthly
  • Medical insurance

We are inviting students from your country to participate in the program and to apply for the scholarship to study at Eötvös Loránd University (ELTE), the number one research university in Hungary.

Application deadline: 16 February 2018

Online application: https://apply.stipendiumhungaricum.hu/

 

Please check the partner institution from your country:

http://studyinhungary.hu/study-in-hungary/menu/stipendium-hungaricum-scholarship-programme/sending-partners-and-available-study-programmes.html

 

About Eötvös Loránd University (ELTE) in Budapest, Hungary:

ELTE (founded in 1635) is the leading research university in Hungary. It is the most popular higher education institution among applicants as well as alma mater of five Nobel laureates and leading figures in technology, public policy, and culture in Hungary.

ELTE has been participating in the program since 2013/2014 and currently there are almost 600 Stipendium Hungaricum students from 55 different countries studying in one of our degree programs fully in English at six faculties.

 

Our degree programs for international students:

www.elte.hu/en/find-degree-program

 

Kind regards,

 

International Office

Rector's Cabinet
Eötvös Loránd University

Стипендии

DRÄXLMAIER доделува стипендии

DRÄXLMAIER доделува стипендии

Стипендии

Pages

Наши проекти

Контактирајте не

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“

Машински факултет - Скопје
Руѓер Бошковиќ бр.18
1000 Скопје, Република Северна Македонија
Тел: + 389 2 3099-200
Факс: + 389 2 3099-298
Е-пошта: contact@mf.ukim.edu.mk

Follow us

Follow us on:

Брзи линкови

Галерија

Galerija       

       

Back to Top