Choose one of the Bachelor’s degree programs: Bachelor of Science in MECHANICAL ENGINEERING (4 years studies) or Bachelor of ENGINEERING (3 years studies).

Become a Master in Mechanical Engineering in full time studies in one of nine postgraduate study programs or in part time studies in six postgraduate study programs, according...

The Doctoral School represents our commitment to high quality education of professionals in the field of engineering with competency in research, development and innovation...

The Faculty of Mechanical Engineering undertakes research activities in the field of Mechanical Engineering and it is a centre for the development of science, scientific thought...

Машински факултет - Скопје

ПОСЛЕДЕН ПОЗДРАВ

Со длабока жалост ја известуваме јавноста дека на ден 1.11.2020 година, почина

д-р  Миколај Кузиновски

редовен професор на Машинскиот факултет во Скопје

Со неговата смрт нашиот факултет, студентите  и вработените загубија вреден и ценет професор и педагог од кого научивме многу и можевме уште многу да научиме.

Од студентите и вработените на Машинскиот Факултет Скопје

Програма за пракса на германското стопанство

Програмата за Пракса на Германското Стопанство (www.stipendienprogramm.org) им овозможува на студентите (дипломирани и недипломирани) да се здобијат со работно искуство во водечки компании во Германија. Во последните 17 години, како програма подржавме повеќе од 800 студенти и млади академски граѓани од Земјите на Западен Балкан. Сите стипендисти поминаа три до шест месеци во Германија, каде што го проширија теоретското знаење добиено за време на студиите, а исто така добија можност за применување на тоа знаење во пракса. После враќањето во нивните земји, сите стипендисти многу побрзо најдоа квалификувана работа. Покрај тоа, нашите Стипендисти се организирани во мрежа на Алумнисти каде што постојано добиваат обуки според потребите на локалниот пазар на труд. Многу би Ви била благодарна доколку би ја поддржале нашата Програма и би ги проследиле приложените информации до вашите студенти. Следната генерација на Стипендисти ќе ги започне своите пракси на 1ви Октомври 2020 година. Повик за аплицирање за новата генерација ќе биде отворен од 1ви Октомври 2020 до 16ти Ноември 2020 и студентите можат да се информираат за продобивките на Програмата и процесот на аплицирање на нашата страна: www.stipendienprogramm.org.

 

Поради новонастанатата ситуација со пандемијата, за жал оваа година не можеме физички да ја презентираме нашата програма во вашиот факултет. Затоа сакаме да одржиме две онлајн информативни сесии:

  • 22.10.2020, 18h

https://zoom.us/j/96327374334?pwd=VlhCVklyN1VEaGV3WDVsL1h1b2JYUT09

Meeting ID: 963 2737 4334

Passcode: 036255

 

  • 26.10.2020, 18h

https://zoom.us/j/91312989474?pwd=OUZwY29mWlovV0VOREUvY2NNbTlJUT09

Meeting ID: 913 1298 9474

Passcode: 506599

Пракси

Програма за стипендии на германското стопанство за 2021 година

Почитувани партнери, пријатели, соработници,

 

ни претставува голема чест да Ве информираме дека Одборот на германското стопанство за источните земји и  Делегацијата на германското стопанство во Северна

Македонија ја спроведуваат програмата за стипендии на Германското стопанство за 2021 година. Целта на оваа програма е да обезбеди практична работа за квалификувани кандидати од Северна Македонија во најуспешните германски компании, во период од 3 до 6 месеци. Оваа програма е поддржана од Владата на Сојузна  Република Германија, која воедно ги покрива и трошоците за спроведување на истата. Праксата во компаниите започнува на 01 јули 2021!

 

МКD 2021 Internship Programme of German Business

 

Промотивен материјал 2021 Internship Programme of German Business

 

Во прилог Ви ги испраќаме основните податоци кои треба да бидат задоволени од потенцијалните кандидати, рокот на пријавување е заклучно до 16. ноември 2020 година на следната интернет страница:

https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/

 

Стипендии

Студентски проекти 2019/2020

 

Project HUB Impact 2020

Exceptional makes memorable

 

Уште една година студентите на Машинскиот Факултет - Скопје покажаа дека со труд, желба и посветеност, секој предизвик е возможно да се освои победнички.

Видете ги продуктите од успешно завршените проекти преку видео презентациите

 

 

Роботска рака – тип SCARA

Развој на модел на простетска рака

Drones Rule Everything Around Me (D.R.E.A.M)

Crash Test - How it’s Done?

SMART CITY концепт

Пловен објект на магнетохидродинамички погон

Почнавме подготвени и ентузијастични со одличен тек и спроведување на активностите, минувајќи низ разни пречки и предизвици од кои учиме за животот и професијата, се соочивме со виша сила врз која никој не може да има контрола, и излеговме победници од целокупниот процес.

Заслугата најмногу оди на нашите студентите кои ја имаа главната улога, а и со која успеаа да се справат на различни начини за сепак на крај да се добие одличен резултат.

 

 

Видете ги проектите на Instagram

Покрај работата на проектите, студентите имаа прилика да проследат и предавања од различен карактер, посветени на личен развој и развивање дополнителни способности кај студентите. Истите беа одржани од сегашни студенти, поранешни студенти – претприемачи, маркетинг агенција и претставници на медиуми и институции.

                     

 

Благодарение на нашите поддржувачи - порталот Иновативност, пошироката јавност има прилика да прочита повеќе за искуствата на учесниците и детали за нивните продукти.

Интервјуата можете да ги проследите на линковите: 

 

Студенти на Машинскиот факултет создадоа протетска рака и ја подарија на петгодишно девојче од Скопје

 

Иновација која ќе ја промени индустријата! Роботската рака на студентите од Машински факултет е многу попрецизна од човечката!

 

Студенти на Машински факултет создадоа иновативен автономен дрон со крилја!

 

И како најголема потврда за успешната реализација, како и за тоа дека постојаниот развој е повеќе од добредојден, сведочат и коментарите на студентите учесници: 

Пофалби до организацискиот тим и целата идеја на ProjectHUB. Многу добра платформа за да се промовираат знаењата стекнати на МФС, како и платформа за стекнување практични вештини. Најдобро од се е тоа што се стекнуваат вештини од разен карактер, од технички знаења до меки вештини и основи на маркетинг.

„Организација на поголем број проекти, стимулирање и предлагање на идеи од страна на факултетот.“

„Продолжете така, ProjectHub е одличен и за Факултетот и за студентите кои сакаат да научат/направат нешто повеќе од она што се очекува од нив.“

 

Ви благодариме за вниманието! 

Во период на планирање и организирање на Project Hub 2020-2021 Вашето мислење е добредојдено! 

Контактирајте нѐ преку електронска пошта или преку нашите социјални медиуми.

 

Project Hub MFS

Karpos 2 bb, Skopje
Macedonia

 
instagram facebook
Соопштенија за студенти

ОПТИКООП - ПРАКТИЧНА РАБОТА

Фирмата ОПТИКООП со седиште на Скопје, Бул. Александар Македонски - 9, локал 51, (Населба Автокоманда – надвозник) има потреба од студенти за практична работа - практиканти со можност за вработување. Заинтересираните студенти потребните информации можат да ги добијат на телефон 070221819 и на email: optikoop@t.mk

Пракси

Pages

Наши проекти

Contact Us

University "St. Cyril and Methodius"

Faculty of Mechanical engineering - Skopje
Karpos II bb
1000 Skopje, Republic of North Macedonia
Tel:+ 389 2 3099-200
Fax:+ 389 2 3099-298

Follow us

Follow us on:

Gallery

Galerija       

       

Back to Top